welkom bij de blogs van praktijk Juichende cellen 
Home     Blogs                                        treug naar de FB pagian van Juichende cellen
Je spijsvertering verbeteren voor meer blijheid, vitaliteit en gezondheid

Gezonde voeding of een gezonde vertering?

In de media is er volop informatie over het belang van gezond voedsel. Maar wie weet wat er met dat voedsel gebeurt als je het hebt doorgeslikt? Heb je daar wel eens bij stil gestaan? In de onderstaande stuk ga ik er iets dieper op in hoe belangrijk het is om je vertering goed op orde te hebben … want … Je kunt namelijk heel gezond eten,  biologisch …van de beste kwaliteit ….maar als je vertering niet in orde is heeft het allemaal nog niet zo veel zin. Een goede vertering vormt de basis van een gezond leven.

Grappig vond ik altijd de griezelende gezichten als ik het verhaal over de vertering vertelde tijdens mijn lezingen. Hoe het voedsel in je darmen gaat liggen rotten als je niet genoeg kauwt bijvoorbeeld …. Zo sappig en grappig als ik het kan in een live situatie zal hier niet lukken, daarvoor in de plaats een eenvoudig overzicht van je vertering in Jip en Janneke taal en een aantal tips om je vertering op orde te brengen

 


Tijdens het verteringsproces wordt het voedsel dat je eet, omgezet in bouwstoffen waar je lichaam iets mee kan.

 • Gaat er in dit proces iets mis dan heeft je lichaam uiteindelijk weinig, of geen, profijt van alles wat je in je mond stopt. Het omgekeerde is dan aan de orde:
 • Bij een slechte vertering zal alles wat je eet je lichaam belasten.

Pas als de vertering optimaal verloopt kan je lichaam ook optimaal gebruik maken van alle goede dingen die je eet. Ik leg je het verteringsproces op een eenvoudige manier uit zodat je inzicht krijgt in het hoe en waarom hiervan. Natuurlijk geef ik je ook diverse tips hoe je je vertering kunt verbeteren.

 

Het verteringsproces eenvoudig uitgelegd in 4 stappen:

 • De mond
 • De maag
 • De alvleesklier
 • De darmen

De mond

Elke hap die je neemt dien je goed te kauwen. Je voedsel wordt dan in fijne stukjes gemalen waardoor de volgende stappen in de vertering optimaal kunnen verlopen. Ook wordt je voedsel vermengt met speeksel. In dit speeksel zitten enzymen. Deze enzymen zijn in een later stadium van het verteringsproces heel belangrijk.

De maag

Als de voedselbrij in je maag komt gaat de volgende stap van het proces in werking. In de maag bevind zich maagzuur. En dit zuur zorgt ervoor dat je voedsel verder wordt bewerkt voor een optimale vertering.

De alvleesklier

In de alvleesklier bevinden zich enzymen die jouw voeding omzet in bouwstenen waar je lichaam iets mee kan. Door onze leefstijl vermindert de hoeveelheid enzymen drastisch. Hoe minder enzymen hoe slechter je vertering verloopt.

De darmen

Aan het einde van het verteringsproces komt de voedselbrij aan in de darmen. Hier vindt de uitwissing van voedingsstoffen plaats. De voedingsstoffen gaan door de darmwand heen en worden daarna door lichaamsvochten getransporteerd naar je lichaamscellen. Daar zijn ze nodig om allerlei processen mogelijk te maken. Ze zorgen zo voor energie, groei en kracht.

 

Waar kunnen er dingen fout gaan in de vertering?

 

Het eerste wat vaak gebeurt als mensen TRE gaan beoefenen is dat de slaap veel beter wordt. Dieper en rustiger zodat je veel uitgeruster wakker wordt. Iedereen die de lessen tot nu bij mij volgde had het in ieder geval daarover. Verder hoorde ik verhalen over rugpijn die verdween, steviger op de benen staan, beter voor zichzelf op kunnen komen, blijer door het leven gaan, meer rust kunnen vinden of hervinden. Iedereen was er blij mee.

Het moet gezegd… TRE is makkelijk. Heel makkelijk. En tegelijk is dat behoorlijk bedrieglijk. Want deze resultaten heb je alleen als TRE op de juiste manier wordt uitgevoerd. Het is dan ook belangrijk dat je een of meerdere lessen volgt bij een gecertificeerde provider. Alleen dan weet je hoe je TRE op veilige wijze toe kunt passen voor het juiste en maximale resultaat.

Ik raad dan ook iedereen aan om ten minste 3 lessen, of een workshop, te volgen. Zo raak je gewend aan de oefeningen, de respons van je lijf en krijg je een indruk hoe je jezelf kunt reguleren. Daarna kun je lekker aan de slag. Na een poosje kun nog eens een verdiepingsdag doen om verder te leren en je eigen ontlaad proces te verdiepen.

Werken met je lijf blijft altijd interessant en blijft altijd in ontwikkeling. Je bent nooit klaar en groeit mee met het steeds groter wordende lichaamsbesef. Stress ontladen is een van de meest essentiŽle technieken die een mens zou moeten kennen. Vanuit de oertijd hebben we dit ontlaad mechanisme meegekregen, alleen staat dat mechanisme op UIT in plaats van op AAN. Via TRE leer je hoe je het knopje kunt bedienen om jezelf letterlijk te bevrijden van storende ballast.

Doe jij ook een keer mee met een workshop of kom je liever in een privť les je lichaam oefenen om je stress te ontladen?     

Ben je benieuwd wat er allemaal zorgt voor stress in jou leven? Lees dan ook mijn volgende blog ….. (wanneer …. Op donderdag 4 janaurai)


De stappen die je kunt nemen

1: Allereerst zijn er een aantal checks die je kan doen om te zien of je vertering goed is:

  • Vlotte ontlasting in een mooie gladde worst
  • In de worst zijn geen voedselresten te herkennen
  • Zelfs na het eten van rode bieten dient je urine kleurloos en je ontlasting gewoon bruin te zijn. Elk spoor van een rode verkleuring vertelt je dat er aan jouw vertering nog iets verbetert kan worden.

 2: Kauwen:

Kauw elke hap minstens 30 X voor een enigszins goede vertering.
Pas bij 50 x kauwen verloopt de vertering voldoende.

 

3: Tips en trucs voor een optimaal zuurniveau in je maag:

 • Het drinken van voldoende water zorgt voor de aanmaak van zuur in je maag.
 •   Heb je last van zuurbranden? Dan heb je te weinig zuur in je maag. Dit is simpel op te lossen door je lichaam weer voldoende te hydrateren;
  •  Drink een glas water en zet de kookwekker op 15 minuten
  •  Drink dan weer een glas water.
  •    Doe dit 4 of 5 keer.
  •  Het zuurbranden zal ophouden en je hebt weer voldoende maagzuur.
  •  Verhoog je water inname zodat dit niet meer voor komt.
  • Door een mail sturen met als onderwerp “ waterprogramma “ krijg je aanwijzingen hoe en wanneer water te drinken voor een voldoende hydratatie
 • Spijsverteringsbevorderend drankje: Voeg 2 tot 4 theelepels appelazijn toe aan een groot glas lauw water. Drink dit langzaam voor elke maaltijd
 • Om te zorgen dat je maagzuur voldoende sterk is tijdens de maaltijd:
  •  Drink een half uur voor het eten je water.
  •   Daarna tot een uur na je eten niet drinken.
  •  Zo voorkom je dat je je eten verdrinkt en je vertering slechter is dan je wilt.
 • Tijdens het eten dus niet drinken. Je verdunt dan het zuur en het kan hierdoor zijn taak niet meer voldoende uitvoeren.

Rauwkost:

         Eet regelmatig (liefst elke dag) wat rauwkost om de enzym voorraad in je alvleesklier aan te vullen.


Simpele veranderingen...groot plezier

Door een aantal eenvoudige dingen te arenden in je leefstijl kun je gezondheid al een flinke booste geven. Een goede raad is om elke week een nieuw stap te maken in het verbeteren van je vertering. Dan kun je wennen aan het nieuwe ritme.

Je cellen zullen blij zijn met alle gezonde veranderingen die je maakt. En hoe gezonder je cellen … hoe blijer, vitaler en gezonder je jezelf zal voelen. Veel plezier met het verbeteren van je vertering.

Wil je al sneller verbetering op het gebied van welzijn of gezondheidsvlak? Dan kun je nog altijd overwegen een of meerdere sessies PSYCH-K te boeken.

  

Het belang van een goede vertering op een rij: 

Als je de combinaties vertering en voeding op een rij zet krijg je het volgende:

  • Slechte vertering  PLUS  een Slechte voeding: geen tot weinig voedingsstoffen waar je lichaam iets aan heeft. Je lichaam wordt juist extra belast met toxische stoffen via de voeding.
  • Slechte vertering  PLUS  Goede voeding: geen tot weinig voedingsstoffen waar je lichaam iets aan heeft. Je lichaam wordt juist extra belast met toxische stoffen via de voeding.
  • Goede vertering  PLUS  Slechte voeding: Je lichaam krijgt in ieder geval de kans om de aanwezige voedingsstoffen uit je slechte voeding te halen. De belasting met toxische stoffen wordt drastisch beperkt.
  • Goede vertering  PLUS  Goede voeding:  je lichaam krijgt alle benodigde voedingsstoffen die het nodig heeft. De toxische belasting via de voeding is er niet of nauwelijks.


Lees ook mijn volgende BLOG: De beste actie die je kunt ondernemen als je ziek bent

Lees ook mijn andere BLOGS


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe informatie?
Laat het mij weten via de mail info@juichendecellen.nl

dan krijg je bericht via de mail als er weer een
nieuwe update is.

Wil je meer weten?
Lees dan ookContact     Tarieven    Agenda    Over mijzelf    Tips

volg Praktijk Juichende cellen op Face Book