welkom bij de blogs van praktijk Juichende cellen 
Home     Blogs                                        treug naar de FB pagian van Juichende cellen
Stress in soorten en maten

Stress is er in soorten en maten

We kunnen stress verdelen in grofweg 4 categorieën:

  • Heftige stress en milde stress.
  • Kortdurende stress en langdurige stress

En alle combinaties hierin zijn mogelijk.

Als je slechts kort stress hebt, maar die is zeer heftig, dan heeft dat zeker gevolgen voor je lichaam en functioneren. Heb je milde stress die lang aanhoud of vaker voorkomt, dan kan dat net zo funest zijn.

 

Een zelfde reactie bij elke vorm van stress 

En elke vorm van stress heeft namelijk zijn weerslag op ons. Als er stress is dan reageert ons lichaam om ons te helpen de stressvolle situatie aan te kunnen. En de reactie van ons lichaam is altijd hetzelfde, ongeacht of het nu om heftige, milde, kortdurende of langdurige stress gaat.


Oer mechanismen die helpen in stress situaties

De stress situatie zorgt er allereerst voor dat hersendelen worden ontkoppelt om ons te helpen instinctiever en sneller te reageren. Dit heeft echter ook een keerzijde: je bent dan minder, of niet meer, in staat tot helder nadenken of je gevoel wordt (deels) afgesloten.

Naast het ontkoppelen van hersendelen vinden ook nog tal van andere veranderingen plaats, zoals bijvoorbeeld een verhoging van onze hartslag, een versnelling van de ademhaling, er worden stresshormonen geproduceerd en onze spieren spannen zich aan. Het opstarten van deze processen is een ingebouwd oer mechanisme om ons te helpen vechten of vluchten en zo je leven te redden.


Oer mechanisme om terug te veren naar ontspanning

Dit is allemaal heel behulpzaam zolang de stressvolle situatie duurt, maar als het weer veilig en rustig is, dan wordt de opgebouwde energie van de stress echter maar zelden (geheel) ontladen. Wij hebben namelijk voor dit ontladen wel een ingebouwd oer mechanisme meegekregen, maar ons lichaam is ontwend om dit mechanisme te gebruiken.

Het gevolg is dat stress resten zich jaar na jaar in ons lichaam opstapelen en bovendien dat stressresponsen soms op AAN blijven staan. Met alle gevolgen die daarbij horen (slaapproblemen, kort lontje, angsten, pijn, en nog veel meer). Al met al zorgt stress ervoor dat ons lichaam, eigenlijk voortdurend, en vaak extreem belast wordt.

Gelukkig bestaat er de mogelijkheid om te leren het oer mechansime om je stress te ontladen weer te laten werken, zodat je lichaam en geest weer werkelijk tot rust kunnen komen. Hierover vertel ik straks meer.


Verbanden leggen tussen stress en klachten

Als er fysieke of psychische klachten zijn kan er soms een verband worden gevonden met een huidige stresssituatie. Soms lukt dat niet. De redenen zijn daarvoor zeer divers. Bijvoorbeeld:

  • Men kent de link van de klacht niet in samenhang met stress
  • Het verband is lastiger te vinden omdat de stresssituatie al langer geleden is en het lichaam nu pas klachten vertoont
  • Het lichaam heeft te lang blootgestaan aan stress en de stressrespons blijft voortduren ondanks dat de eerste oorzaak er niet meer direct is.
  • Er zit verborgen stress in het lichaamssystemen in de vorm van tegengestelde (onbewuste)overtuigingen.

Het is helaas zelden dat fysieke of psychische klachten in verband gebracht worden met een situatie die al langere tijd geleden heeft plaats gevonden. En dat is jammer omdat daar vaak veel winst te behalen is in helingsprocessen. Wordt de relatie met stress wel gelegd, dan is het advies vaak alleen maar: iets rustiger aandoen. Nadeel is dat de fysieke gevolgen van de stress hier niet mee worden verholpen. Stress ontladen zou daarom een mooie start zijn in ongelooflijk veel situaties.

Door stress te ontladen kunnen hersendelen weer samen gaan werken en wordt je zenuwstelsel ontdaan van overtollige energie. Je lichaam kan dan weer terug veren naar een ontspannen en harmonieuze staat. En op dat moment komt er pas ruimte om helingsprocessen te starten of optimaal te laten verlopen.


Snel resultaat door het werken met PSYCH-K en/of TRE

Het opheffen van de stressrespons en/of het verwijderen van de opgehoopte stress uit je zenuwstelsel zal een directe verandering in je systeem brengen. Fysiek en/of psychisch. Je hartslag zal weer normaliseren, je adempatroon zal rustiger en dieper worden en de aanmaak van stresshormonen zal stoppen. De rust keert weer in je systeem terug.

Het resultaat is dat je weer helder na kunt denken, dat je slaap zal verbeteren, dat je gevoel zal terugkeren, en daarna is het dat fysieke en/of psychische klachten die gerelateerd zijn aan de stressrespons of opgehoopte stress kunnen verdwijnen.

In mijn praktijk help ik mensen om hun stress en de klachten die ze hiervan ondervinden de baas te worden. In overleg kiezen we altijd de methode en aanpak die past bij de situatie en wensen. Elke persoon en situatie is namelijk anders. Dat betekent dat we in sommige gevallen snel en kort kunnen werken. Terwijl andere situaties een langduriger traject verlangen.

Is de oorzaak kort geleden (ongelukdiagnoseshockgeweld) dan start ik vaak met PSYCH-K en volstaan vaak 1 tot 3 sessies. Via PSYCH-K balansen kunnen we snel en doelgericht de opgebouwde stress en gevoelens van angst, boosheid en/of verdriet oplossen. Daarna gaan we aan de slag om jouw brein weer met  levensbevorderende overtuigingen te her programmeren. Na deze sessie(s) zul je je, vaak direct, een stuk beter voelen. Het is niet ondenkbaar dat eventuele klachten na enige tijd zullen verdwijnen

Is de oorzaak van je klachten of stress minder helder dan is er een mogelijkheid dat we langer samen moeten werken om te bereiken wat je zo graag wil: je beter voelen, stralen, vitaal of gezond(er) zijn. Vaak wordt er dan een combinatie gemaakt tussen werken met PSYCH-K, huiswerkopdrachten en het aanleren van TRE. Via de oefeningen van TRE  leer je je lichaam om het oermechanisme om stress te ontladen weer te gebruiken. Het is heerlijk om te doen en voor de rest van je leven beschik je dan over de mogelijkheid om de stress die je (onherroepelijk) op loopt weer te ontladen.

Wil je alleen maar TRE aanleren om daarna zelf thuis aan de slag te gaan, dan kan dat natuurlijk ook. Het streven is om jou de gelegenheid te geven je zo snel mogelijk weer stralend, energiek en gelukkig te voelen.

Wat kan ik doen?

Ben je ziek, heb je een ongeluk gehad, blootgestaan aan geweld,
of heb je gewoon stress en/of spanning (-s klachten) naar aanleiding van werk, gezin of anders ...
Dan is het fijn om een afspraak te maken. In één of meerdere sessies help ik je om je stress te wissen of te ontladen. Je zult je daarna direct een stuk beter voelen.

Ik hoop dat ik alles helder voor je heb kunnen verwoorden. Mocht je toch nog vragen hebben dan kun je mij gerust bellen.

Ik wens je een gezond, blij en heerlijk leven toe.

TIP:
Ook voor gezonde mensen is het fijn TRE aan te leren en/of je (verborgen) stress aan te pakken via je onderbewuste overtuigingen.


Lees ook mijn volgende BLOG: Iedereen heeft last van stress

Lees ook mijn andere BLOGS

 


Lijst van een aantal klachten die met stress te maken hebben

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe informatie?
Laat het mij weten via de mail info@juichendecellen.nl

dan krijg je bericht via de mail als er weer een
nieuwe update is.

Home     Blogs

Wil je meer weten?
Lees dan ookContact     Tarieven    Agenda    Over mijzelf    Tips

volg Praktijk Juichende cellen op Face Book